Град Чирпан е разположен в Горнотракийската низина, в южното подножие

...
 Град Чирпан е разположен в Горнотракийската низина, в южното подножие
Коментари Харесай

Чирпан - в сърцето на Тракия

  Град Чирпан е ситуиран в Горнотракийската равнина, в южното подножие на Чирпанските възвишения (част от Средна гора) на 180 м надморска височина. Чирпанският край има богата история водейки началото от дълбока античност. В местността " Карасура " - неповторим археологически обект, ситуиран на 6 км североизточно от Чирпан са открити остатъци датиращи още от праисторическата ера (4-5 хиляди прочие Хр.).

 През римската ера е съществувал забележителен селищен живот в региона, какъвто се среща още веднъж в м. " Карасура ", където с открити храмове на бога-лечител–Асклепий, на Плутон–бога на подземните благосъстояния и на Аполон–главният господ, който съгласно един надпис, носи тракийското название Дайтеренус. Това се вижда и по някои локални топоними - край близкото с. Свобода има една околност, която се споделя " Даутина ". Други известни монументи от римския интервал са крепостите: " Голямо градище " (на 3.3 км североизточно от с. Изворово), " Средно градище " (на 3 км южно от с. Средно градище), както и римските пътни станции - тази против манастир " Св. Анастасий " (на 1 км южно от с. Златна ливада) и " Пизос " (на 3 км източно от с. Самуилово).

Златноливаденският манастир " Свети Атанасий " е най-старият в Европа

 През Късната древност (началото на IV до VI в.) крайпътната станция в м. " Карасура ",на разклона на огромния боен път (Траяновият боен път), приближаващ от Средна Европа за град Константинопол), се трансформира в най-мощната цитадела сред Филипополис и Берое (дн. Стара Загора). Двете огромни раннохристиянски базилики и една по-малка, дружно с разкритите наоколо некрополи, демонстрират, че тук е имало късноантичен град, който е бил и значимо религиозно и духовно средище. Има възможност през същия интервал (IV в.) да е учреден Чирпанският манастир, от самият Св. Атанасий (344 г.). По това време Александрийският патриарх Атанасий посещава днешните български земи по отношение на провеждането на Вселенски събор в Сердика (343-344г.). Според житието на светеца, той отсяда по пътя покрай Берое (днешна Стара Загора) и основава манастир.Счита се,че Чирпанският манастир " Св. Атанасий " е един от най-старите манастири в Европа.

 Чирпан се смята за правоприемник на римското населено място Шерампол, зародил покрай римския пункт Пизус, където е имало  римско пазарище, учредено по времето на Септимий Север и Гета, през 202 година година. Предполага се, че Шерампол (превежда се като “град на общителни другари ”) е бил учреден от колонисти изгнаници. Някои откриватели позволяват, че настоящето име Чирпан е производно от римското Шерампол.

 Възникналият през римската ера град в местн. " Карасура ", траял съществуванто си и през средновековието, като най-голямия си подем доближава в края на XI в., изключително през XII- XIII в. Той освен се разраства и доближава голямата повърхност от 1000 дка, само че и съумява да играе значима роля в региона. Намерените неповторими за Югозападна Европа находки, удостоверяват уникалността на този град с непознато до момента име. Според археолога доктор Михаел Вендел (един от откривателите на обекта " Карасура " ), тук рябва де е градът Алексиополис, който бил построен от византийския император Алексий I Комнин (1048-1118 г.).

 Историческите документи дават съображение да се одобри,че Чирпан е съществувал на настоящето си място след влизането на тези земи в рамките на Османската империя,и със сигутност от началото на XV век (според османските данъчни регистри). Счита се, че тогава градът се е формирал към изворите " Текир ", под името Джерпан.

 През епохата на Възраждането (XVIII-XIX век) Чирпан се оформя като градско населено място с добре развито земеделие и занаятчийство. Градът се изявява в битката за независима българска черква, в която чирпанци дават първите жертви - Вълко Бояджията и Каба Иван. Свидетелство за непреклонният български и християнски дух на чирпанлии са четирите възрожденски църкви в града, всичките настоящи и до през днешния ден. Най-известната измежду тях и първа по своето основаване е църквата „ Св. Богородица ”. Построена е през 1835 година на мястото на дребен храм и въпреки през днешния ден вътрешността да не е изключително съхранена, тя продължава да работи за всички вярващи. След нея в Чирпан се появяват храмовете „ Св. Спас ” (1857 г.); „ Св. Архангел Михаил ” (1859 г.); и църквата „ Св. Св. Кирил и Методий ”.

 Този български град е дал и доста борци отдали живота си за свободата на родината си. Чирпан е родното място на огромния другар и сподвижник на Васил Левски, Георги Данчов - Зографина - художникът, оставил на България най-точния портрет на Апостола. От тук потеглят към своето величие бележитите революционери Стою Филипов, Димитър Матевски, Иван Андонов, Душо Хаджидеков, поп Манол Коларов и други

 След Освобождението на България през 1878 година жителите на Чирпан са измежду първите, които стартират проведена битка за обединяването на България и записват името на града в революционната летопис на Съединисткото придвижване. Днес на датата 6 септември (Деня на Съединението) се отбелязва празникът на града. През следосвобожденския интервал занаятите западат поради загубата на пазари в Османската империя, само че процъфтяват лозарството и винарската индустрия.

 Чирпан е отечество на огромния български лирик и бунтовник Пейо Крачолов Яворов. Родната къща на поета е превърната в музей,откритата е за гости на 31 октомври 1954 година. Всяка година в града се организират “Яворови януарски дни ” - книжовен конкурс в памет на огромния български стихотворец. Забележителност за Чирпан е и Историческият музей, с богатият му експонатен материал разпределен в три отдела – „ Археология ”,„ Етнография ” и „ История ”, може да се наблюдава предишното на Чирпанския край.

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР